Skip to content

Trattoria Uno u osvježenom stilu

Trattoria Uno je sjajni restoran smješten u Novom Sarajevu, koji već decenijama oduševljava goste specijalitetima talijanske kuhinje.

Kontaktirani smo da povodom renoviranja objekta priskočimo u pomoć i osvježimo i promotivne materijale, kako bi se bolje uklopili u novi koncept objekta. Prioritet za rad je stavljen na redizajn web stranice i na štampane materijale poput cjenovnika i vizit kartica restorana.

Pružene usluge

Redizajn web stranice je predstavljao jedan od najvažnijih ciljeva. Izgled web stranice je morao da prati novi izgled objekta nakon renoviranja, a da istovremeno zadrži onaj osjećaj tradicije i kontinuiteta kvaliteta po kojem je naziv Trattoria Uno poznata u Sarajevu.

Za redizajniranu web stranicu kao platforma odabran je sistem za upravljanje sadržajem WordPress. Neke od značajnijih karakteristika koje su uticale na odabir ovog sistema su visoka prilagodljivost i mogućnost proširenja funkcionalnosti u skladu sa potrebama klijenta u budućnosti, lakoća upravljanja sadržajem i ažuriranje informacija, te jednostavnost sistema za krajnjeg korisnika.

Web stranica i svi materijali na stranici su dvojezični na bosanskom i engleskom jeziku, kako bi se omogućilo optimalno informisanje turista koji dolaze u Sarajevo.

Prilikom dizajna izgleda web stranice (UI) imali smo nekoliko prioriteta. Dizajn treba da bude inspirisan tradicijom objekta, ali da inkorporira savremene elemente koji predstavljaju budućnost restorana. Kako bismo postigli taj balans, odlučili smo se da primarnu paletu sa nijansama plave i zlatne kombinujemo sa zemljanim/pastelnim tonovima. Primarni grafički elementi na web stranici zadržavaju nijanse plave i zlatne dok pozadinske grafike preovladavaju u zemljanim/pastelnim tonovima.

Web stranica posjeduje dizajnirane “kartice” koje se nalaze na ključnim mjestima, te kontrastiraju sveukupnom dizajnu u žestini boja. Na ovaj način željeli smo specijalno staviti fokus na kvalitet, svježinu namirnica koje se koriste, te sam način pripreme jela iz ponude restorana.

Web stranica je građena u potpunosti sa fokusom na mobilne korisnike, te je i dizajn prvenstveno optimiziran za pregled na svim vrstama uređaja. Kako bi posjetiocima web stranice omogućili bolji uvid u ponudu restorana, te olakšali pristup tim informacijama bez potrebe stalnog učitavanja web stranice, kreirali smo elektronske cjenovnike za hranu i piće u pdf formatu, koje korisnici mogu preuzeti na svoje uređaje, te držati trajno dostupnim.

Za dizajn štampanih cjenovnika odlučili smo se za veoma jednostavan dizajn visoke čitljivosti. Finalni format cjenovnika je A5 horizontalne orijentacije, te sadrži cjelokupnu ponudu Trattoria Uno, uključujući hranu i piće. Odabrana kombinacija boja royal plava sa zlatnim akcentima sjajno se uklapa u interijer samog objekta gdje preovladavaju plavi akcenti i boja prirodnog drveta.